Ajatuksia remontista

Nyt kun asunto on ollut meidän kohta kolme kuukautta ja remonttia jatkunut lähes yhtä kauan, ajattelin kirjoittaa ajatuksista joita tänä aikana on herännyt. Viime viikolla ei juurikaan käyty työmaalla, koska mitään emme voi enää tehdä ennen taloyhtiön kokousta ja hyväksyttyä rakennuslupaa. Toisaalta turhauttaa, kun remontti ei etene, mutta toisaalta on saanut vähän etäisyyttä ja aikaa miettiä miten ja missä järjestyksessä rakentamista jatketaan.


Aikataulu muuttuu herkästi

Alunperin ajatuksena oli, että pääsisimme muuttamaan remontoituun asuntoon syksyllä. Ihanneaikataulumme venähti heti, kun selvisi että asunnossa on laajalti asbestia, joka oli pakko purkaa. Mitään ei saanut tehdä itse, ennen kuin asbestipurku oli tehty. Tähän odotteluun uhrautui aikaa koko toukokuu, mutta sillä aikaa saimme kuitenkin viimeistellä remonttisuunnitelmia.

Aikataulu siis pitkittyy reilusti, mutta onneksi meillä ei ole pakottava kiire saada remonttia valmiiksi. Meillä on asuinpaikka, jossa voimme asua toistaiseksi. Saamme rauhassa remontoida niin kauan, että asunto on asuttavassa kunnossa. Remontti valmistuu hitaammin myös siksi, että teemme työt itse päivätöiden ohella. Päivät töissä ja illat remontoidessa viikot menevät ohi vilauksessa. Viikonloppuisin on enemmän aikaa käydä rautakaupassa ja asunnollakin saa enemmän aikaan, varsinkin jos on enemmän auttavia käsiä.

Kannattaa kysellä hyvissä ajoin remontin tekijöitä. Sähkö- ja putkimiehet ovat kiireisiä etenkin kesäisin, kun työmaita on paljon. Paikan päällä tapaaminen ja suunnitelmien läpikäyminen osoittautui ainakin meillä toimivaksi, ja saimme jo alkuvaiheessa hyviä vinkkejä mitä ja miten kannattaa tehdä itse sekä miten tulevat asennukset olisi helpoin toteuttaa. Urakoitsijoiden kanssa aikatauluja saa sovitella yhteen ja kalenteri tuntuukin jossain välissä olevan melko täynnä tapaamisia ja oven avaamisia. Joskus oman remontoimisen tahtia saa myös kiristää, jotta urakoitsija pääsee tekemään omat työnsä.

Budjettiin kannattaa varata reilusti 'ylimääräistä'

En olekkaan aikaisemmin kirjoittanut meidän remonttibudjetista. Lähtökohta on, että teemme mahdollisimman paljon itse, jotta työtunneista ei tarvitsisi maksaa valtaosaa budjetista. Pyrimme tekemään 'tavallisilla' rautakaupan rakennustarvikkeilla mahdollisimman siistiä ja hienoa jälkeä. Meillä on toivebudjetti, jolla haluaisimme pärjätä, mutta koska kyseessä on vanha talo ja yllätyksiä on ollut ja tulee, ns. ylimääräistä on saman verran kuin alkuperäinen budjetti on. Ja jo nyt voi sanoa, että ylitämme alkuperäisen arvion remontin kustannuksissa.

Remontin aikana voi paljastua rahareikiä, joihin ei ole osannut varautua budjettia suunniteltaessa. Laskimme kyllä kaikki rakennusmateriaalit, kaapistot ja hankittavat laitteet suurinpiirtein. Mutta remontin aikana ymmärsimme, että seiniä ja lattiaa on äänieristettävä, koska nyt kaikki äänet kuuluvat viereisiin asuntoihin. Sitten tajusimme, että ulkoseiniin ja kattoon olisi syytä lisätä lämmöneristettä. Tässä vaiheessa siihen panostaminen säästää kuitenkin tulevaisuudessa lämmityskustannuksissa.

Kaikesta pitää pyytää tarjous

Yleensä rakennustarvikkeiden ostaminenkin oli minulle uutta. Rautakaupasta ei kannata vain kasata ostoskoriin tai peräkärryyn tavaraa kuin ruokakaupassa. Ensin marssitaan tiskille, luetellaan kaikki mitä halutaan ostaa ja pyydetään niistä tarjous. Hinta laskee, riippuen tuotteesta, aika paljon verrattuna hyllyissä oleviin hintoihin. Jotenkin tällainen tinkaus-kulttuuri tuntuu vieraalta, mutta se kuuluu asiaan. Ja tiukan budjetin kanssa säästää mielellään euroja jokaisesta ostoksesta.

Vanhassa talossa joutuu hankkimaan myös tyyriimpiä erikoisuuksia ja mittatilaustöitä, esimerkiksi meillä kylpyhuoneeseen uuden ikkunan. Ensin pitää löytää oikea tekijä ja kysellä tarjouksia. Aina kyse ei ole hinnasta, vaan ostopäätökseen vaikuttaa myös toimitusajat, paikallisuus ja laatu. Ikkunan lisäksi olen metsästänyt samaa kattopaneelia, mikä on säilytetty eteisessä ja entisessä keittiössä. Hieman erikoisempi ponttiprofiili maksaakin heti enemmän.

Remontin muut osalliset

Rakennuslupa kannattaa hakea ajoissa kaupungilta. Nimimerkillä olisinpa täyttänyt hakemuksen jo aikaisemmin. Koska meidän kerrostalo on asuntoyhtiö, haemme rakennuslupaa taloyhtiön puolesta. Ensisijainen hakija on siis taloyhtiö, mutta me vastaamme hakemuksesta ja suunnitelmista. Ja vaikka olen koko ajan puhunut rakennusluvasta, meidän remonttimme pitäisi mennä toimenpidelupahakemuksella. Näissä on varmasti eroa kunnittain, joten kannattaa tarkistaa rakennusvalvonnasta jo ennen projektin alkua, minkälainen lupa tarvitaan. Ennakkokysymyksiä tulee sähköiseen lupapalveluun jo ennen varsinaista lupakäsittelyä, jolloin suunnitelmia voi tarpeen mukaan tarkentaa ja piirroksia lisätä lupapalveluun.

Taloyhtiössä remontoijan tulee olla yhteydessä isännöitsijään ja isommissa projekteissa myös taloyhtiön hallitukseen. Lupa muutostoimenpiteille pyydetään hallitukselta ja rakennuslupaa varten tarvitaan valtakirja hallitukselta. Tätä me vielä odottelemme..


Remontti jatkuu, kunhan yhtiökokous on pidetty ja toivottavasti asiat selvinneet. Sitten odotellaankin toimenpidelupaa, että päästäisiin tekemään seuraavana vuorossa olevat putkityöt. Jospa sitten olisi laittaa enemmän kuvia, muustakin kuin tästä pirttitunnelmasta joka vallitsee edelleen.


Kommentit