Vielä riittää valoa

Syksy on jo pitkällä ja sen tuntee. Asunnossa ei tällä hetkellä ole minkäänlaista lämmitystä, joten sisällä on hieman viileä tehdä remppaa. Mutta, muualta paitsi makkarista, on lattiat koolattu suoriksi ja pian päästään vetämään sähköt pattereille ja pistorasioille. Vielä emme ole testanneet kakluuniakaan, joka toivottavasti tuo lisälämpöä pakkasilla.


Lattiaa tehdessä olemme viikonlopun aikana tapetoineet ulkoseinät, joihin lisättiin eristeeksi kaksi kerrosta huokolevyä. Hirsiseinän päälle asennetut huokolevyt olivat rypyläisiä, joten sellaisenaan pintaa ei olisi voinut maalata, koska kaikki saumat ja kolot olisivat näkyneet maalin läpi. Ruuvin kannat ja saumat tasoitettiin ensin kahteen kertaan ja hiottiin kevyesti. Huokolevy on nimensä mukaan huokoista, ja tuotetiedoissa neuvottiin esiliisteröimään levyt ennen tapetoimista. Esiliisteröinnin tarkoituksena on, että levy 'kyllästetään' ennen varsinaista tapetointia. Ilman esiliisteröintiä, tapettiliima voi imeytyä levyyn ja aiheuttaa tapetin irtoamisen. Esiliisteröintiin sekoitettiin 1 osa liimaa ja 2 osaa vettä. Litku levitettiin telalla levyihin ja annettiin kuivua. 

Tapetoimme huokolevyt tasoitetapetille, jonka tarkoitus on yksinkertaisuudessaan tasoittaa epätasaisen pinnan, naarmut ja kolot. Tasoitetapetti on valkoista, hieman paksumpaa paperia, joka ei veny tai repeydy herkästi. Tasoitetapetin päälle voi maalata tai tapetoida. En ole ikinä ennen tapetoinut, mutta hyvässä opissa se sujui ihan hyvin! Mitä nyt seinät ovat epätasaiset ja nurkat vinoja, jotka hieman hankaloittivat tapetointia.. Tapettiliima, jota sai käyttää aika reilusti, levitettiin suoraa seinälle ja oikean kokoiseksi leikatuttapettipalaset aseteltiin reunat kohdakkain seinälle. Ilmakuplat paineltiin muovisella lastalla pois tapetin alta ja varmistettiin, että joka kohta on tarttunut kunnolla levyyn.


Huoneet ovat nyt entistä valoisamman oloisia, ehkä jopa hieman kliinisen oloisia. Tarkoitus ei ole jättää seiniä valkoisiksi, vaan maalata kaikki seinät jollakin värillä. Olen todennut, että vaikka olen väriallergikko, en miellä täysin valkoista asuntoa kodikkaaksi. Ja ajattelisin, että vanhaan taloon sopii vanhat, murretut värit. Olen totutellut asuntoon mahdollisesti päätyviin seinäsävyihin, sillä liimasin sävyjen mallipalaset sänkymme yläpuolelle. Kirjoitan ajatelluista väreistä lisää, kunhan löydän oikean sinisen sävyn makuuhuoneeseen..


Kommentit