Maalisävyjen pohdintaa


Lattia on saatu tehtyä jo kolmeen neljästä huoneesta. Enää jäljellä on eteisen lattian asennus, jossa sielläkin osa pinta-alasta on komeroa, johon tulee valu ja laattalattia. Kylpyhuoneen ja komeron harkkomuurauksiakin on aloiteltu, siitä lisää myöhemmin..

Lautalattian teko on yllättävän hidasta. Jokainen lauta on väännettävä tiiviisti paikoilleen niin, että lautojen väleihin ei jää rakoja. Välissä mitataan ja sahataan ja taas väännetään.  Hiljaa hyvä tulee, olen saanut aika monta kertaa kuulla tämän lausahduksen kun olen päivitellyt remontin hitautta.. Mutta kyllähän tuo lattia näyttää hyvältä!


Maalisävytkin on lyöty lukkoon, paitsi eteisen osalta. Ikkunaseiniin on maalattu testiksi yhdet kerrokset maalia, jotta ikkunoiden alle saadaan mahdollisimman pian asennettua patterit. Asunnossa on pakkasilla hieman kylmä...

Keittiöön valitsimme turvallisen harmaan sävyn (Tikkurilan Deco Grey 2016-värikartasta sävy 1916), joka ei ole liian tumma pimeimpään huoneeseen. Seinien värin piti sopia valkoisiin keittiön kaappeihin, vaaleaan saarni-työtasoon sekä näkyville jääviin hirsiin, jotka toistavat harmaan ja ruskean sävyjä. Kuvassa hirsiseinä on suojattu paperilla, ettei siihen olisi minun maalaustyylilläni tullut maalitahroja.


Olohuoneeseen halusin hieman ruskeamman sävyn, jotta valkoinen kakluuni nousisi esiin paremmin Meillä on myös vaalean harmaa sohva, joten alunperin suunniteltu harmaa seinämaali olisi tehnyt huoneesta ehkä turhan monotonisen. Ruskeanharmaan, eli greigen, sävy (Tikkurilan sävy Ajopuu), tuo lämpöä valoisimpaan huoneeseen.


Makuuhuoneen sininen (Tikkurilan Vanhan Ajan Värit-värikartasta sävy 345X) on oikeasti tarkoitettu ulkoseinä sävyksi, mutta K-Raudassa myyjä sekoitti sen meille sisäseinämaaliin. Olimme haaveilleet sinisistä makuuhuoneen seinistä ja tämä sävy on tarpeeksi tumma muttei niin musta kuin esimerkiksi Denim. Kun makuuhuoneen kaikki seinät maalataan samalla sinisen sävyllä, voi vaikutelma muuttua herkästi liian pimeäksi. Sininen on vaikeasti kuvattava sävy, mutta jospa kuvasta saa jonkinlaisen käsityksen mitä tunnelmaa haemme.

Seiniin valitut sävyt ovat aika tummia, mutta vaaleutta huoneisiin tuo valkoinen paneelikatto ja vaalea lautalattia. Seinien väreillä halusimme kunnioittaa vanhan talon historiaa ja valitsimme murrettuja, maanläheisiä sävyjä. 


Tunnelmaa ja lämpöä luo etenkin vanha kakluuni. On ollut rauhoittavaa lämmittää uunia pimeässä olohuoneen nurkassa, vaikka seinän takana hakataan lattiaa paikoilleen. 
Kommentit